Terenska nastava u PP Velebit (1.-5.05.2019.)

Terenska nastava iz fakultativnog predmeta Okoliš i održivi razvoj provedena je od 1. do 5. svibnja na širem prostoru Parka prirode Velebit. Na terenskoj nastavi sudjelovalo je 17 učenika i 6 nastavnika Zdravstvenog učilišta (prof. Dumančić, prof. Erak, prof. Ivančić, prof. Kolarić, prof. Malić i prof. Roginić) te voditelj projekta.

Prvi dan 

Prvog smo dana, nakon što smo se smjestili u hotelu, posjetili Kuću Velebita.

 

Drugi dan

Odmah nakon doručka, zaputili smo se u Šumarski muzej u Krasnom te nakon toga krenuli put ulaza u Nacionalni park Sjeverni Velebit i nastavili sve do Zavižana.

 

Treći dan

Trećeg smo dana posjetili Nacionalni park Paklenica, gdje smo se nakon razgledavanja Titovih bunkera, uspeli do Lugarnice gdje nas je čekao ručak. Uhvatilo nas je i malo kiše, no to nam ipak nije smetalo da odradimo i program terenske nastave. Prije povratka u Krasno još smo se uspeli i na tvrđavu Paklarić iznad Starigrada.

 

Četvrti dan

Dan je započeo kišno, tako da nismo uspjeli baš puno vidjeti u Centru za uzgoj autohtonih riba i rakova, no predavanje je u svakom slučaju bilo poučno i zanimljivo. Nakon Centra zaputili smo se put Majerovog vrila, jednog od izvora rijeke Gacke, gdje smo posjetili i stare mlinove. U povratku smo još obišli i Muzej Gacke u Otočcu te Utočište za mlade medvjede u Kuterevu.

 

Peti dan

Posljednjeg dana naše terenske nastave posjetili smo Pećinski park Grabovaču i istražili spilju Samograd te nakon toga nastavili put Smiljana gdje smo posjetili Memorijalni centar Nikole Tesle.