Terenska nastava u NP Sjeverni Velebit (28.-29.05.2019.)

Terenska nastava iz fakultativnih predmeta Primijenjena biologija i Znanost o okolišu provedena je 28. i 29. svibnja na širem prostoru NP Sjeverni Velebit. Na terenskoj nastavi sudjelovalo je 39 učenika i 3 nastavnika Zdravstvenog učilišta (prof. Mayr Radonić, prof. Malić i prof. Zorić-Cvetnić).

Prvi dan

Prvog smo dana posjetili Centar za autohtone ribe i rakove krških voda u Ličkom Lešću u kojem smo slušali poučno i zanimljivo predavanje te prošetali Arheološkim lokalitetom Pećina. Iz Centra smo dalje krenuli put Majerovog vrila, jednog od izvora rijeke Gacke, gdje smo posjetili i stare mlinove. Prije ručka smo se bavili seciranjem pastrva i uzimali uzorke za proučavanje.

Nakon rijeke Gacke posjetili smo Kuću Velebita u Krasnom te se potom smjestili u hotel. U večernjim satima ispunjavali smo radne listiće i proučavali uzorke na mikroskopu.

 

Drugi dan

Nakon doručka uputili smo se prema meteorološkoj postaji na Zavižanu iako nas je pratila jaka kiša i vjetar. Zbog loših vremenskih uvjeta nismo bili u mogućnosti posjetiti Botanički vrt. Ručali smo na jezeru Sabljaci te nakon toga u Ogulinu obišli Đulin ponor i Ivaninu Kuću Bajke.